Mesajul de la Casa de Pensii pentru românii cu pensie de urmaș. Astăzi, 25 octombrie 2023, este ultima zi ca să nu rămâi fără pensie

de: Alexandru Puiu
25 10. 2023

Astăzi este ultima zi pentru depunerea actelor la Casa Națională de Pensii Publice de către românii cu pensie de urmaș. Cei care neglijează acest avertisment vor pierde dreptul de a primi pensia, iar din noiembrie nu le vor mai intra banii pe card.

Ca referință, românii sub 26 de ani care beneficiază de pensie de urmaș trebuie să demonstreze în fiecare an că urmează o formă de învățământ pentru a rămâne în continuare beneficiari ai acestui drept bănesc. Dovada vine sub forma unei adeverințe depuse la Casa Teritorială de Pensii Publice. Lista posibililor beneficiari include studenți, masteranzi și doctoranzi.

Citește și: Pensie generoasă după doar cinci ani de contribuții pentru acești români. Unde trebuie să fi lucrat, care sunt condițiile

Cum funcționează pensia de urmaș în România, de ce s-ar putea să o pierzi

Conform legislației în vigoare din România, pensia de urmaș o primesc orfanii de până în 26 de ani cu condiția fără de care nu se poate de a-și continua studiile. Nici măcar situația de a se angaja nu-i privează de acest beneficiu financiar al pensiei, dacă merg în continuare la școală. Valoarea salariului este de asemenea irelevantă.

„Studenții beneficiari ai unei pensii de urmaş, în vârstă de până la 26 de ani, au obligația, după caz: să transmită/depună la sediul caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 septembrie 2023 – o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor”.

Citește și: Cel mai bun sistem de pensii din lume, confirmat oficial. Aici trebuie să lucrezi ca să devii un pensionar fericit

Riști să pierzi pensia de urmaș dacă nu faci asta

”În cazul nedepunerii declarației, până la data de 25 septembrie 2023, pensia aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii. Să prezinte caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 octombrie 2023 – adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar 2023-2024, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii.

!!! În situația neprezentării până la data de 25 octombrie 2023 a adeverinței în original, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată”, se arată în mesajul transmis de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Singurii care primesc pensia de urmaș indiferent dacă mai merg sau nu la școală sunt copii cu vârsta de până la 16 ani. După împlinirea vârstei cu pricina, în fiecare an, trebuie să dovedească că urmează cursurile unei forme de învățământ, inițial cu o declarație pe propria răspundere și ulterior cu o adeverință de la liceu sau facultate.